Foto: Frida Winter/TT

Satsar på att rekrytera fler kvinnliga brandmän

Publicerad

För att locka fler kvinnor till det, generellt sett, manliga brandmannayrket gör nu räddningstjänsten i Lycksele en ny satsning.
– Vi provar på olika metoder för att locka fler att bli deltidsbrandmän, säger Ulf Axelsson, räddningschef i Lycksele.

Samtidigt som det råder stor orolighet för landets deltidsbrandmän efter ett förslag om sämre ersättningsvillkor satsar man i Lycksele på rekrytering till just den yrkesgruppen.

Satsar på kvinnliga brandmän

Man anordnar prova-på-kvällar på brandstationen för att fler ska få insikt i vad yrket går ut på. Nytt för den här gången är att man har separata möten för kvinnor och män.

– Vi gör det för att vi tror att det finns tjejer som vill vara brandmän, men som kanske saknar modet. Vi tänkte att om de får prata med andra tjejer som jobbar som brandmän så kanske de inser att det inte är så svårt, säger Ulf Axelsson.

Under onsdagskvällen kommer mötet för kvinnor som är intresserade av yrket att hållas. De kommer att få information om hur det är att jobba som brandman och vilka krav man har på sig. De kommer också att få se stationen, gå på löpbandet och prova på det fysiska inträdesprovet till brandmammayrket.

”Vi sitter lugnt i salen”

Om en vecka kommer mötet för män som vill bli deltidsbrandmän att hållas. Räddningstjänsten i Lyckseles mål med prova-på-kvällarna är att kunna rekrytera sammanlagt fyra nya deltidsbrandmän. Samtidigt som förhandlingarna om de nya avtalen för deltidsbrandmän hålls i Umeå under onsdagen avvaktar man med förhandlingarna i Lycksele.

– Det nuvarande avtalet går ut sista april och kring det datumet kommer vi att kolla upp vad det nya avtalet innebär. Vi sitter lugnt i salen än så länge, säger Ulf Axelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer