Foto: SVT

Satsar på improvisation: kommer bjuda upp komiker

Just nu pågår Umeå humorfestival och en rad komiker är på plats för att få Umeåborna att skratta. Bland de lokala förmågorna återfinns Tora Larsson och Elvira Lander som SVT Nyheter Västerbotten har träffat.

Att göra intervju med komiker är inte lätt. Man vet inte när de skämtar eller när de pratar allvar. Jag träffar Tora och Elvira på Väven. Det tar lite tid innan jag har fått rätt inställningar på kameran. Då sätter de i gång med sina kommentarer.

– Jaha är vi färdiga, säger Elvira och skrattar högt.

Elvira Lander och Tora Larsson träffades för två år sen och bildade humorgruppen HÄK, Humor är kul. Sedan dess har de uppträtt på olika scener och nu på lördag är det dags för Umeå Humorfestival.

– Det ska bli väldigt roligt. Vi kommer att improvisera och bjuda upp andra komiker som är med på festivalen, berättar Tora Larsson.

Skämtar om lokala politiker och familjeliv

Att uppträda för Umeåpubliken är speciellt. De upplever att Umeåpubliken sen några år tillbaka har vant sig vid stand up.

– De älskar stand up, säger Tora. Och är villiga att betala för det, tilläger Elvira.

Vad skrattar ni mest åt?

– Ja, de senaste åren har det varit mycket åt lokala politiker och alla byggen och rondeller som har byggts i den här stan, säger Elvira.

– Det som händer runt omkring oss. Jag tror att många komiker, när de får barn, skämtar om det och när de köper hus blir det om det och när man inte får ligga, berättar Tora och pekar på Elvira som nickar instämmande.

Det som inte går hem hos publiken är sexistiska skämt, berättar de.

– Kanske i en klubb i Stockholm från 80-talet, men det inte går hem här som tur är, säger Tora.

Hoppas på succé

Tora Larsson och Elvira Lander älskar att upträda. Det syns på dem. Hela intervjun är som en föreställning. Varje svar avslutas med ett långt skratt och deras förhoppning är att publiken också ska skratta och visa sin uppskattning.

– De ska applådera, kasta in rosor och swisha in pengar. Folk ska komma fram och säga hur duktiga vi är, ”Oh my god ni är otroliga” och kissa på sig, säger de medan jag stänger av kameran. 

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer