Foto: SVT

Lycksele satsar på inlandshockeyn

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på fem år spelar Lyckseles U18-lag seriespel. Det har varit alltför många ungdomar som slutar med hockey, men nu har Lyckseles gymnasieskola lyckats samla spelare från hela inlandet genom att erbjuda hockey på skolschemat.

– Vi har oftast två pass om dagen, berättar Oskar Kivimäki från Åsele, som valde att läsa samhällsprogrammet vid Tannbergsskolan för att kunna spela hockey med jämnåriga.

Hemma i Åsele hade han visserligen fått spela med A-laget i division 2 men han föredrar att spela med jämnåriga.

– Här får jag spela betydligt mer, säger han.

”Huvudsaken att man vill bli bättre”

Det är hittills bara tio killar som nappat så de får rikligt med speltid. Vid kvällspassen blandar man upp lagen och träningen med U16-spelare.

– I den här åldern är det fortfarande för tidigt att säga vem som blir bäst, man utvecklas olika och huvudsaken är att man gillar att träna och verkligen vill bli bättre, säger Nils Filip Johansson, som sedan i början av terminen tränar laget.

Nils Filip Johansson kommer från Leksand där han själv varit spelare, men har också utbildat sig vidare för att kunna dela sin kunskap i hockey.

Ser positivt på utbildad tränare

Assisterande tränaren Pontus Gunnarsson ser att det lyfter laget.

– Många av oss andra tränare har kommit in i det här för att vi har barn som tränar. Det är bra med en utbildad tränare och jag ser att han har gett killarna bra grund i hur de ska träna både på isen och utanför.

Från Lycksele till NHL

På väggen i Lycksele ishall har man hängt upp David Rundblads namn. Det är viktigt med förebilder tycker Pontus Gunnarsson som varit med och sett spelare gå från isladan hemma i Lycksele till NHL-spel på andra sidan Atlanten.

– Både David Rundblad och Melker Karlsson har ju Lycksele SK som moderklubb och det är klart att det spelar roll för våra ungdomar. De ser att man kan lyckas. Det är bara att kämpa. Det är blod, svett och tårar som Churchill sa.

Helgens match som spelas hemma blir ett möte med SK Lejon från Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.