Socialchef i Vilhelmina Roland Bång ser allvarligt på psykisk ohälsa. Foto: SVT

Satsningar mot psykisk ohälsa i inlandet

Publicerad

Inlandskommunerna får omkring en halv miljon kronor i samband med en statlig satsning mot psykisk ohälsa.

I Vilhelmina och Åsele kommun satsar man på att upptäcka barn- och unga som mår dåligt. Kommunerna är med i en statlig satsning för att upptäcka psykisk ohälsa i ett tidigt skede. 

- Vi ser oerhört allvarligt på den situation vi har, säger Roland Bång, socialchef i Vilhelmina.

Den psykiska ohälsan bland barn och unga är ett problem i Vilhelmina.

- De allra flesta har det bra men vi ser i våra systematiska uppföljningar att problemtyngden bland barn- och ungdomar dessvärre ökar i Vilhelmina. Det sticker ut i jämförelse med andra kommuner i vissa avseenden, säger Bång.

Även i Åsele har man sett indikationer på att ungas mående har försämrats.

– Vi ser en tendens med ökad ohälsa även här i Åsele med många ”hemmasittande” och så vidare. Pengarna kommer väl till pass i att stärka samarbete ytterligare till exempel mellan skola och vård, säger Eva-Lena Johansson, socialchef för Åsele kommun.

Får experthjälp

Åsele och Vilhelmina kommun får nu 400 000 kronor vardera i en statlig satsning mot psykisk ohälsa. Tanken är att öka samverkan mellan skola, socialtjänst och primärvården som alla har kontakt med unga.

- Det betyder väldigt mycket. Anställda kommer att utbildas i samordnat samarbete i ledning av Umeå universitet, säger Roland Bång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer