Kortfilmen från Kultsjödalen berör att välja var man bor. Foto: Ur ”Snorklaren från Malgomaj”

Saxnäsfilm om att välja sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

”Snorklaren från Malgomaj” är namnet på en ny kortfilm från Kultsjödalen. Men så mycket snorkling handlar det inte om. Snarare om val – att välja var och hur man vill leva.

Bakom filmen står Linnea Sigurdson, uppvuxen i Kåddis men nu bosatt i Saxnäs. Hon blev intresserad av hur Nils Åslund i Saxnäs tänkte kring hur han vill leva sitt liv.

– Jag har ju valt att bo i Saxnäs för att det här finns väldigt bra förutsättningar för friluftsliv. Och med friluftliv menar jag aktiviteter man kan göra själv, med människan som motor, förklarar Nils Åslund.

Måste lockas

– Det finns många människor som är ganska bekväma av sig, så det krävs en storslagen upplevelse för att man ska kunna locka ut dem till fots eller på skidor eller snowboard. Och det hittar man här i Kultsjödalen.

Det var Nils Åslunds ambition att leva utifrån egna val, och att driva turistverksamhet med minsta möjliga miljöpåverkan, som väckte tanken på att göra en film om honom.

– Jag såg en annan kreativitet här än i Stockholm där jag bodde. Och när jag rotade i det kom det mer och mer att handla om varför man väljer att bo där man bor, och vad som är ens drivkraft, säger Linnea Sigurdson.

Miljön bygger karaktär

”Snorklaren från Malgomaj” har visats på en festival i Tromsö, men än är det inte bestämt när den får premiär i Sverige. Och filmtiteln är lite lurig.

– Min undermening i filmen är att det bygger karaktär att växa upp i sån här miljö och att göra det bästa av sina förutsättningar och i sina livsval.

– Nils är ett väldigt tydligt exempel på det. Han har varit ute i världen, men har valt att leva det här livet i fjällmiljö, säger Linnea Sigurdson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.