SD kan få vågmästarroll i Vännäs

Uppdaterad
Publicerad

Med sina två mandat kommer Sverigedemokraterna i Vännäs att få en vågmästarroll efter söndagens val. De är villiga att samarbeta med alla men ingen av de andra partierna är intresserad.

– Det var inte helt oväntad. Vi vill göra det bästa för Vännäs och vi är bredda att samarbeta med alla. Vi vill att Vännäs ska gå framåt sen är det inte viktig med vem som kommer med förslagen, säger Emma Lundkvist en av två Sverigedemokrater som har valts in i fullmäktige.

– Nu gäller det att tillsammans med andra partier hantera den här situationen och jag är övertygad att vi kommer att göra det. Ingen av de andra partierna vill samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Johan Söderling (S), kommunalråd i Vännäs.

Val 2018 – #dinröst

– Nej det är helt uteslutet. Vi följer partiet nationellt och samarbetar inte med SD, säger Ulf Eriksson (C).

Samarbete över blockgränserna

De rödgröna som har styrt Vännäs de senaste 4 åren har tappat sin majoritet i fullmäktige och har nu 15 mandat. De fyra borgerliga partierna får 14 mandat. Ingen av blocken har majoritet och för att slippa vara beroende av Sverigedemokraterna måste de samarbeta över blockgränsen.

 – Vi har inte hunnit att diskutera frågan inom partiet. Men vi har sagt så här att vi håller alla dörrar öppna utan när det gäller Sverigedemokraterna och vi har inte gått till val som Allians här i Vännäs utan dom ett eget partioch utifrån det kommer vi att diskutera och hantera frågan, berättar Ulf Eriksson (C).

 – Jag resonerar som vår partiledare Stefan Löven gör. Att vi etablerade partier måste hjälpas åt att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande över poiltiken. På vilket sätt är det för tidigt att säga, berättar Johan Söderling (S).

Sverigedemokraterna är medvetna om att deras inflytande kan bli begränsat men vill driva egna frågor.

– Vi kommer med egna förslag sen får vi se hur det mottas av andra, säger Emma Lundkvist (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet