Marcus Bornemisza och Martin Jansson, tidigare styrelsemedlemmar i SD Umeå, ställer sig frågande till partiledningens agerande. Foto: SVT

SD-politiker diskuterade att läcka kritik i privat chatt – uteslöts ur partiet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas före detta ordförande i Umeå Marcus Bornemisza och den numera politiska vilden i Nordmaling Martin Jansson tycker att partiet kunnat handla annorlunda när de uteslöt dem och två andra styrelsemedlemmar i länet.

En av anledningarna till uteslutningen ska bland annat ha varit att de fyra styrelsemedlemmarna i en privat chatt pratat om att läcka uppgifter om interna problem till media.

Martin Jansson, tidigare vice ordförande för SD i Umeå, säger att om de lämnat ut det som stod i chatten till media så hade det varit mot partiets kodex, men att det aldrig var tanken utan att man i chatten bollat tankar och idéer.

– Vi har haft interna problem och de har inte lyssnat. Att de har uteslutit oss det får stå för dem, säger Martin Jansson.

”Hade kunnat ge varning”

Han tycker att det räckt med en varning och får medhåll av Marcus Bornemisza, tidigare ordförande.

– Är man osäker hade man kunnat ge en varning. Det här tror jag inte är eftertänkt från partiledningen, säger Marcus Bornemisza.

Se Marcus Bornemisza och Martin Jansson resonera om uteslutningen och hur de ser på partiet i framtiden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.