Foto: SVT

SD:s möte i Umeå går som planerat

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas möte på Scandic i Luleå stoppas eftersom hotellet har avbokat på grund av säkerhetsläget. Däremot ser SD:s möte i Umeå om ett par veckor ut att gå som planerat.

– Jag har inte fått någon information alls om några säkerhetsrisker. Men det kanske jag får, säger Lars Sahlin på kommunen.

Efter oroligheter kring Sverigedemokraternas möte i Eskilstuna har Scandic hotell i Luleå valt att avboka partiets distriktsmöte som skulle ha ägt rum där. Hotellet har gjort en bedömning av säkerhetsläget och konstaterat att det är för osäkert.

I mitten av februari väntas SD hålla möte i Umeås kulturhus Väven, något som mött protester från flera håll. Bland annat har personal sagt att de vägrar jobba under mötet.

SD-mötet i Umeå

Inget hot i nuläget

Det är Umeå kommun som ansvarar för lokalerna och även om biträdande kulturchef Lars Sahlin hört talas om händelserna i Eskilstuna, där maskerade personer kastade knallskott mot polisen, så finns inget medvetet hot mot mötet i Umeå.

– Vi har en fortlöpande kontakt med kommunens säkerhetsansvariga och polisen, men jag har inte fått någon information alls om att det finns några säkerhetsrisker. Men det kanske jag får, säger Lars Sahlin.

Sverigedemokraternas möte ser alltså i nuläget ut att gå som planerat i Umeå. Men planerna kan ändras om läget blir osäkert.

– Vi följer utvecklingen så klart. Det finns ju farhågor när gäller arrangemanget, säger Sahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-mötet i Umeå

Mer i ämnet