Se den udda fångsten på isen i Skellefteå – minken lurar flodkräftan

Uppdaterad
Publicerad

Det händer spännande saker i djurens liv mitt i centrala Skellefteå. Gunilla Viklund fångade en ovanlig syn på väg hem från jobbet på måndagseftermiddagen – en mink i ett ödesmättat möte med en fridlyst flodkräfta.

– Jag kom ner från E4 och skulle gå under bron. Då såg jag hur det rörde sig ute på isen. Det var ett svart huvud som rörde sig upp och ner, säger Gunilla Viklund.

Det svarta huvudet visade sig vara en mink som samlade mod att ta sig an sin middag, en flodkräfta. Arterna bekräftades under dagen av biologen Peter Lundström vid Skellefteå kommun som Norran pratat med, tidningen som först berättade om händelsen.

– Jag stod bara fem till tio meter ifrån händelsen. Det var fantastiskt att få se mitt i centrum. Jag går där varje dag och har aldrig sett nåt liknande, säger Gunilla Viklund.

Visste du att det fanns mink och flodkräfta i stan?

– Jag har hört att det ska finnas men aldrig sett själv.

Se händelsen i klippet.

PS. Minken lyckades, enligt Gunilla, till slut dra ner kräftan i isklyftan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.