Foto: SVT

De tar helikopter – i jakt på svamp

Publicerad

Svampturismen i fjällen är intensiv just nu. Många satsar tusentals kronor för att ta sig upp till fjällen för att framförallt hitta kantareller.

Monica Björkbom från Skellefteå tycker att det är höjdpunkten på året att få åka upp en helg och bara plocka kantareller och umgås.

– När helgen är över börjar vi längta till kantarellresan nästa år igen, säger hon och skrattar gott.

Turistchefen: ”Rejält uppsving under svampsäsongen”

Ortsborna i Hemavan och Tärnabyområdet vittnar om att det är som ett lämmeltåg av turister som just i de här veckorna invaderar fjällsluttningarna i jakt på kantareller och annan svamp.

– Vi ser att stuguthyrarna, affärerna och restaurangerna får ett rejält uppsving under svampsäsongen, det är nästan så att svampjakten håller på att slå ut ripjakten. Rent ekonomiskt är det här betydelsefullt, säger Sofi Marberg som är turistchef.

Ett gäng glada svampplockare! Foto: SVT

LÄS ÄVEN: ”Antalet svampplockare ökar”

Tjejgänget från Skellefteå satsar ett par tusen kronor för att ta helikoptern upp på fjällsluttningarna.

– Det är värt alltihopa. Vi brukar hitta massor och det är för tungt att bära för hand när vi ska hem med det, säger Monica Björkbom.

De hittade nästan 40 kilo tillsammans under den dagen de var ute och plockade.

– Man blir som nästan helt i gasen när man kommer fram till en plats och det är alldeles gult, säger Monica Björkbom.

Nu väntar flera timmar av rensning och så ska kantarellerna förvällas och frysas in. Det är rena arbetslägret.

– Men det är klart vi unnar oss god mat, gott vin och en massa mys pys också, säger hon och får medhåll av sina väninnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.