Den här bilden från Ammarnäs togs under tisdagen. Vattnet har sjunkit undan något sedan i helgen. Foto: Krister Börjesson

Snön i fjällen smälter – höga vattenflöden i Ammarnäs

Publicerad

De mildare temperaturerna har fått snön i fjällen att smälta och vattennivåerna att stiga. I Ammarnäs, i Sorsele kommun, har vårfloden märkts tydligt.

Förra veckan gick SMHI ut med en klass 2-varning för mycket höga vattenflöden i Norrbottens och Västerbottens läns fjälltrakter. Nu har varningen mildrats till en klass 1-varning men fortfarande är vattennivåerna höga på flera håll.

– Det har varit rätt mycket höga flöden i områdena kring Tärnaby och Hemavan. Från Borgafjäll och uppåt till Vindelälvens källflöden, säger Bent Göransson, vakthavande hydrolog vid SMHI.

Regn och värme

Förra veckans varma temperaturer gjorde att vattennivåerna steg snabbt. 

– Det var snabb snösmältning i kombination med att det kom regn, men nu har det lugnat ner sig, säger Bent Göransson.

I Ammarnäs, i Sorsele kommun märks vårfloden och särskilt Laisälven som rinner upp vid Ammarnäs har höga flöden.

Jan Svensson, räddningschef i Sorsele, säger dock att han inte är nervös för flödena. 

– Det är inte som förra året när det var så mycket snö. I Ammarnäs har det nu börjat sjunka och i Sorsele ska det kulminera på tisdagen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer