Lanstinget får kritik för att ha anställt en läkare som inte var klar med utbildningen. Foto: TT.

Senior svällde upp efter läkarmiss

Publicerad

En närstående till en patient på ett boende i Umeå slog larm sedan mannen var svullen och hade svårt att andas. En läkare hade missat att förnya mannens vätskedrivande medicin och mannen fick tappas på åtta kilo vätska.
Nu kritiseras Landstinget i Västerbotten på en rad punkter.

Det var när mannens medicin förnyades som läkaren missade att skriva ut vätskedrivande medicin. Händelsen utspelades 2016.

En anhörig till mannen tog honom till sjukhus, där fick han läggas in på vårdavdelning och tappas på totalt åtta kilo vätska som samlats i hans kropp.

Den ansvarige läkaren som missat sätta in vätskedrivande behandling var en läkarstuderande som anställts av landstinget som vikarierande underläkare.

Kritiseras av IVO

Nu riktar Inspektionen för vård- och omsorg kritik mot landstinget på en rad punkter efter det inträffade.

Bland annat så är myndigheten kritisk till att primärvården anställt en icke färdigutbildad läkare, provtagningsutrustning hade glömts kvar i patientens bostad och att en trygg och säker vård inte har tillgodosetts i samband med förnyelsen av recept under pågående behandling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer