Foto: SVT

Ser fler möjligheter i Lycksele än i London

Publicerad

Cristina Cassini Bäckström flyttade från London till Lycksele och ansåg att det fanns alldeles för lite konstnärliga träffpunkter i hennes nya kommun. Tack vare henne har Lycksele nu fått sitt första konstgalleri – och mottagandet har varit över förväntan.

Efter flytten upptäckte Cristina Cassini Bäckström ganska snabbt att det var lite skralt med konstnärliga träffpunkter i kommunen. Hon sökte efter konstnärer på orten och fick kontakt med flera, men upptäckte också att Lycksele saknade ett konstgalleri. Så hon bildade en förening och startade ett eget galleri.

– Det känns jättekul och det var på tiden. Lycksele har inte haft ett konstgalleri förut och jag vet att många kanske tycker att konst är det sista man satsar på, men det är en sak som jag alltid satsat på i hela mitt liv. För mig var det helt naturligt att det ska finnas en kreativ plats att uttrycka sig på här i Lycksele. Oavsett vad vädret är, säger Cristina Cassini Bäckström, Lycksele Ateljeförening.

Bättre möjligheter än i en storstad

Ateljen och konstföreningen har rivstartat året med flera vernissager och konstrundor. Och för konstnärer kan det till och med vara en fördel att verka på en mindre ort.

– Lycksele är inte ett Metropolis och jag visste när jag flyttade från London att leva på konst skulle bli ännu svårare i Lycksele. Men, här finns det möjligheter som kanske är svårare att hitta i en storstad, säger Cristina Cassini Bäckström, Lycksele Ateljeförening.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer