Hör Alma Thörn om nomineringen till Augustpriset. Foto: SVT

Serietecknaren Alma Thörn: ”Det kändes helt absurt”

Uppdaterad
Publicerad

Umeåbon Alma Thörn är nominerad till Augustpriset i kategorin barn- och ungdomsbok.

– Det är helt sjukt, helt absurt, säger hon till SVT.

Boken är ett seriealbum som skildrar hennes och parallellt mammans tid som 12-åring när föräldrarna går skilda vägar och påbörjades under Alma Thörns år som elev på Serieskolan i Malmö. I flera år arbetade hon med boken som till stor del är sann ur hennes perspektiv som barn.

– Jag har använt en del brev som jag verkligen skrev till min kompis om hur det kändes och hur jag uppfattade mina föräldrars skilsmässa. berättar hon.

Hon var inte bäst i klassen men älskade bild i skolan. Hon har en pappa som är konstnär och hon kom efter två år vid Konstkolan i Umeå in som reserv vid Serieskolan i Malmö som drivs av Kvarnby folkhögskola.

– Jag har haft mycket hjälp av både lärare och kursare med ”Alltid hejdå”. Det har varit svettigt och mycket arbete men väl värt det, säger en glad Alma Thörn som nu i oktober fick veta att hennes bok nominerats till Augustpriset i kategorin barn- och ungdomsbok.

Handlingen som utspelar sig i Norrbotten, Umeå och vid västkusten är till stora delar självupplevda händelser ur hennes och hennes mammas liv som barn. Hon har läst dagboksanteckningar och vill ur barnets perspektiv beskriva känslan att tvingas välja var man ska bo, att tvingas resa bort när man bara längtar hem och om skuld och skam ett barn kan känna för föräldrar och andra vuxnas förväntningar.

Augustgalan 2020 äger rum 23 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.