Foto: SVT

SGU planerar utbyggnad

Publicerad

Det finns planer på en utökning av SGU:s verksamhet i Malå. Myndigheten ser ett behov av att bygga ut borrkärnearkivet och i samband med detta förstärka personalstyrkan.

SGU, Sveriges geologiska undersökningar, har fått regeringens uppdrag att utreda hur verksamheten i Malå ska utvecklas. Utredningen ska bli färdig först till hösten, men i sitt remissvar till den Parlamentariska landsbygdskommitténs förslag så säger myndigheten lite mer om planerna.

– Vi har konstaterat att borrkärnearkivet är fullt. Det kommer att behövas en utbyggnad. I samband med detta ser vi också att personalstyrkan minskat med fyra till fem personer under senare år. Det innebär att det är något för få som jobbar i Malå för närvarande. Det finns behov av en utökning, konstaterar Kaj Lax, avdelningschef vid avdelningen för mineralresurser vid SGU.

De mer detaljerade planerna kommer att presenteras när utredningen är färdig i mitten av september.

Kommunalrådet (S): ”Oerhört viktigt för oss”

Malås kommunalråd Mikael Abrahamsson (S) jublar över beskedet.

– Det här är oerhört viktigt för oss, oavsett exakt hur många nya jobb det kommer att bli till slut, säger Mikael Abrahamsson.

SGU säger att det kan bli svårt att rekrytera kvalificerad personal. Hur ska ni lösa det?

– En sak är att vi har en bra tradition inom den här verksamheten. Sedan gäller det att se på vad vi har att erbjuda förutom själva arbetet och då är det väl framför allt de naturmiljöer som finns kring Malå. Men jag måste nog få sitta på kommunalrådsstolen lite längre för att ge ett fullständigt svar på den frågan, konstaterar Abrahamsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.