Foto: Anahita Ghazinezam

Shahandeh fick hela taket nedrivet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Västerbotten gick för en tid sedan ut med en varning för kringresande hantverkare som rör sig i länet, något som Shahandeh Seyfizadeh fick erfara när hon märkte att hela hennes tak rivits ner utan lov. – Jag fick panik när jag kom hem idag, säger hon.

Under den senaste tiden har ett antal fastighetsägare i Västerbotten fått erbjudande om stensättning, asfaltering, målning och takarbeten utförd av engelsktalande personer, något som gjort att polisen valt att gå ut och varna privatpersoner i länet.

Under förra veckan knackade hantverkare på hemma hos Shahandeh Seyfizadeh i Holmsund och erbjöd hjälp med taket.

– Min mamma är ensamstående och bor i huset. Personerna som knackade på hade erbjudit stenläggning av garageuppfart och byte av tak. Hon hade bett honom stoppa offert i brevlådan då hon var osäker och inte ville ta något beslut just då, säger dottern Anahita Ghazinezam.

Rev ner hela taket

Men när Shahandeh kom hem från jobbet under måndagen möttes hon av en ofattbar syn.

– Idag hade hon 17 missade samtal och en handfull röstbrevlådemeddelanden. Hon hade inte svarat på jobbet då hon jobbar som sjuksköterska. När hon körde hem såg hon att hela taket var nedplockad och att det satt en okänd man på hennes tak, säger dottern.

Shahandeh fick panik och ringde till dottern, som i sin tur tog kontakt med polisen.

– Polisen lyckades arrestera två personer, och en tredje lyckades fly undan, säger Anahita.

”Jag fick panik”

Shahandeh Seyfizadeh upplever händelsen som obehaglig.

– Det är hemskt att man inte ska kunna prata med folk. Man ska våga svara och öppna dörren när någon knackar på. Jag fick panik när jag kom hem idag, säger Shahandeh.

Familjen har kontaktat försäkringsbolaget som kommer att göra en bedömning. Nu vill de varna andra.

–Vi har ringt till en lokal takläggare som ilat hit och täckt taketmed presenning. Vi hoppas att det inte ska hända någon fler, säger Anahita Ghazinezam. 

Polisen vill ha tips

Eftersom personerna förflyttar sig inom landet är det viktigt att polisen får tips från allmänheten vid misstanke om oseriösa arbeten. Genom att polisen får information om företeelsen kan omfattningen kartläggas.

Så undviker du oseriösa sten- och asfaltsläggare

Kontrollera alltid om f-skattsedel finns, via Skatteverket.

Ta referenser från tidigare utförda arbeten.

Begär id-handlingar på personerna.

Teckna skriftligt avtal om vad som ska utföras av hantverkaren och vad det kostar – låt inte arbetet påbörjas utan att ni klarat ut alla detaljer.

Undvik kontantbetalning och förskottsbetalning.

Om du misstänker att du blir kontaktad av oseriösa asfaltsläggare så undvik dialog – säg nej tack och stäng dörren.

Om du blir kontaktad av asfaltsläggare, om du tycker att du blivit utsatt för brott i dina kontakter med personerna eller observerat något som gör dig misstänksam, kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.