Civilminister Ardalan Shekarabi (S) Foto: SVT

Shekarabi (S): Lycksele har påverkat svensk politik

Uppdaterad
Publicerad

Under Mötesplats Lycksele levererade Arbetsförmedlingen en glad nyhet – 100 statliga jobb hamnar i Lycksele. Nu uttalar sig civilminister Ardalan Shekarabi (S) som menar att det var ett viktigt besked för Lycksele som kom igår.

Arbetsförmedlingen planerar att öppna en kundtjänst i Lycksele som ska generera 100 statliga jobb. Enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg är Lycksele en strategiskt och geografiskt bra plats att placera jobben i.

– Vi har en stor diskussion om stad och land i Sverige som vi tar intryck av. Det är viktig att när vi nyetablerar oss att vi tar andra orter än de största, sa han igår.

LÄS MER: 100 nya jobb till Lycksele

”Bra för Sverige”

Civilministern Ardalan Shekarabi, (S) berättar att Sverige under en längre period med centralisering där mycket har dragits till Stockholm. Regeringen har därför de senaste åren velat vända den trenden och förstärka statens närvaro i hela landet.

– Vi har redan beslutat om fyra omlokaliseringar från Stockholm och vi har skickat signaler till myndigheterna att placera jobb utanför Stockholm och helst i mindre orter. Vi ser förändringen nu och det här är inte bara bra för Lycksele och Västerbotten, det är också bra för Sverige.

Shekarabi var själv på plats när Skattekontoret i Lycksele fick beskedet att de 30 statliga jobben där räddades. Han minns besöket och menar att det engagemang som visades upp har gjort avtryck i politiken.

– Jag är imponerad av engagemanget i både Lycksele och Västerbotten, det var ett engagemang som fick upp den här frågan på dagordningen, jag måste säga att Västerbotten och Lycksele har varit med påverkat svensk politik.

LÄS MER: Efter glädjeruset: ”De fick ge beskedet tre gånger”

Vill jobba för bättre spridning

Att nu 100 jobb hamnar i Lycksele kan vara startskottet på en vändande trend. Shekarabi berättar att regeringen har bestämt sig för att jobba för en bättre spridning med fler myndigheter ute i landet. Han hoppas att det kan bidra till både en hållbar utveckling och tillväxt, men också att statens legitimitet stärks.

– Om vi inte finns i hela landet minskar tilliten till staten, är staten närvarande och vi tar ansvar för utvecklingen och finns i hela landet förstärks tilliten och tilltron till staten, det bidrar till att hålla ihop Sverige. Tidigare bidrog staten aktivt till att splittra landet. Men det vill vi ändra på och det är den process vi satt igång nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.