Silvia Aravena är en av de drygt 800 chilenare som stämt Boliden. På ett ögonblick vändes hennes hopp om rättvisa till frustration och ilska. Foto: SVT/Privat

Silvia från Arica: Känner mig arg, frustrerad och ensam

Uppdaterad
Publicerad

Silvia Encina Aravena är en av de drygt 800 chilenare som stämt Boliden. På ett ögonblick vändes hennes hopp om rättvisa till frustration och ilska.

Silvia Encina Aravena vaknade tidigt och fylld av förhoppning. Domen mellan Arica Victims och gruvbolaget Boliden skulle komma klocka 07 lokal tid. Vid 07.30 fick hon beskedet att tingsrätten friar gruvbolaget.

–  Det var en massa känslor som vällde över mig. Har vi lagt ner all tid och kraft i onödan? På bara ett par timmar har jag hunnit känna ilska, frustration och ensamhet, säger Silvia Encina Aravena och fortsätter:

Bolidens avfall i Chile

– När vi gick in i processen så hoppades vi givetvis på vinst, men var medvetna om att det kunde gå åt vilket håll som helst, Vi bedömde att vi hade 50-50 chans att vinna. Men vi hoppades givetvis att rätten skulle döma till vår fördel.

”Har inte mycket pengar”

Silvia fick under morgonen endast reda på att de förlorat målet men inte vad det innebär i praktiken. När Svt Nyheter berättar att Arica Victims är skyldiga att stå för rättegångskostnaden på 36 miljoner kronor, förutsatt att domen inte överklagas, blir hon snudd på paff.

– Vi har inte mycket pengar, vi är normala människor, jag har ingen aning hur det ska gå om vi måste betala så mycket pengar.

Nu vill Silvia försöka smälta dagens besked och vet inte hur gruppen kommer att gå vidare med en eventuell överklagan av tingsrättens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet