Simmande älgkalven har fått ett hem

Publicerad

Du kanske såg den dramatiska videon i helgen – den nyfödda älgkalven som kämpade för sitt liv i Kågeälven. Nu har Ralf, som han nu kallas, förts till älgfarmen i Bjurholm. Där har han fått nya vänner.

Det var i fredags som Janne Olsson och Catarina Lundberg tagit kanoten på tur på Kågeälven, då de plötsligt fick syn på den lilla älgkalven.

– Den simmade över och försökte ta sig upp på andra sidan älven, men det för brant och så sjönk den, berättade Janne Olsson tidigare för SVT.

VIDEO: Här simmar älgkalven för sitt liv.

Tack och lov lyckades paret rädda älgkalven – de paddlade fram till den och lyckades just så pass få tag i honom. Senare slog de en signal till Chirster Johansson på Älgens hus.

– Vi kan ju inte ta emot en älgkalv hur som helst, så jag bad dem ta kontakt med polisen. Och vakthavande befäl tog då ett beslut att de skulle få frakta den till oss. Så den kom hit i lördag eftermiddags, säger Christer Johansson.

Just nu är Ralfs boende på älgfarmen tillfälligt. Om Christer får behålla honom är upp till Länsstyrelsen att bestämma.

– I ett sådant här fall, då det är så uppenbart att kalven höll på att dö, så tror jag att det blir ett ja, säger Christer.

Älgen blev en lokalkändis under namnet Hälga – men nu har det visat sig vara en tjur, som numera heter Ralf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älgar i Västerbotten

Mer i ämnet