Klasskompisarna Gabriella och Siri skrev brev till statsministern – och fick svar! Foto: TT, Stina Stjernkvist/ Privat Visa alla (3)
Visa alla (3)

Klasskompisarna fick svar på sitt brev till statsministern

Publicerad

I somras skrev klasskompisarna Siri och Gabriella från Skellefteå ett brev till statsministern. I brevet önskar de att Stefan Löfven (S) kan fixa en robot så deras sjuke klasskompis kan vara med på lektionerna.
– Han har inte varit på vår skola på jättelänge, man han kan vara med via robot och surfplatta, säger Siri och Gabriella.

Siri Billing och Gabriella Huuska från Skellefteå saknade sin sjuke klasskompis så pass mycket att de satte sig och skrev brev till självaste statsministern.

”Vi tycker att politik är ganska viktigt och påverka mycket. Men vi har en annan sak vi tycker är viktigt”, skriver de i sitt brev. 

Deras klasskompis hade varit svårt sjuk i flera månader och de önskade att det fanns en robot på skolan så även han kunde vara med på lektionerna.

Här är en bit ur brevet till Stefan Löfven. Foto: Privat

”Om vi inte skulle få en robot så hoppas vi att du skulle kunna vara en person som kan fixa det”, fortsätter Siri och Gabriella i brevet. 

Statsministern: ”Tack för att ni berättar för mig”

Och svar på tal fick de:

”Tack för att ni vill berätta för mig om er klasskompis. Det är väldigt tråkigt att han är sjuk och jag hoppas verkligen att han får den hjälp och vård han behöver”, skriver Stefan Löfven.

Han skriver även att Barncancerfonden försökt använda robotar i klassrummen för sjuka barn så de kan delta i undervisningen, men att det är kommunen som ansvarar för lärverktyg och tipsar tjejerna att ta förslaget vidare till kommunen.

Att statsministern svarade så pass fort var inget klasskompisarna Siri och gabriella hade räknat med.

– Det är coolt, vi skickade brevet innan sommarlovet och trodde inte att han skulle svara så snabbt eller att han skulle ge en massa förslag på hur vi skulle få roboten, säger de.

Här är klasskompisarna tillsammans med roboten som kommunen köpt in. Foto: Privat

Utifall Löfven inte skulle styra upp en robot så har Skellefteå kommun varit proaktiv och köpt in en själv som nu nyttjas på skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer