Sista chansen att lämna synpunkter på Norrbotniabanans dragning för allmänheten är den 14 december. Men Skellefteås politikerna är redan nu positiva. Foto: SVT

Sista chansen att lämna synpunkter på banans dragning

Publicerad

Nästa fredag den 14 december är sista chansen för allmänheten att lämna synpunkter på Trafikverkets förslag till sträckning av Norrbotniabanan – sträckan från Ytterbyn ovanför Robertsfors till Grandbodarna söder om Bureå. Trafikverket har också informerat politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott i Skellefteå.

Politikerna förväntas skicka in ett remissvar till Trafikverket om hur de ser på den här järnvägsplanen som berättar hur järnvägen är tänkt att dras på den aktuella sträckan.

– Vi ska prata ihop oss innan vi kommer med några synpunkter men min upplevelse är att vi nog alla på det stora hela är positiva och står bakom detta, säger kommunalrådet Maria Marklund (S).

Hon menar att varje steg framåt i processen är glädjande eftersom många väntat så länge på detta.

Samlar in synpunkter

Förra veckan genomfördes samråd i Övre Bäck och mer än hundra fastighetsägare kom för att få veta mer om hur järnvägen kommer att påverka dem.

– Intresset är förstås stort och vi fick redan då synpunkter, berättar Trafikverkets projektledare Maria Erlandsson.

Synpunkterna handlar om allt ifrån nya vägar för att ta sig till sin mark till överfarter för djur.

Senast 15 januari vill Trafikverket att Skellefteå kommuns politiker har tyckt till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.