Självkörande bussar ska testas i Skellefteå

Publicerad

Till hösten är det meningen att det ska gå att åka självkörande bussar i byn Varuträsk utanför Skellefteå. Det handlar om ett test för att se hur bussarna klarar sig på landsbygden i snö och kyla.

Skellefteå håller just nu på att göra om kollektivtrafiken i kommunen. Varuträsk är en by som ser ut att få betydligt färre bussar som passerar.

– Varuträsk är ett bra ställe att testa på med en lagom sträcka från byn till väg 95 där regionbussen passerar, säger utvecklingsledare Gustaf Ulander.

”Värt att prova”

Kommunen har gjort en förstudie på hur det skulle fungera med självkörande bussar av samma sort som redan testas i andra städer. Kommunstyrelsens arbetsutskott valde på tisdagen att satsa närmare två miljoner kronor på försöket som de gör tillsammans med Trafikverket och Vinnova.

– Vi är en stor kommun som kan behöva lösa kollektivtrafiken på många intressanta sätt.  Det här är värt att prova, säger kommunalrådet Agneta Hansson (V).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer