Foto: Lina Eriksson/Svenska Kyrkan

Hela torget sjöng och dansade mot hat

Uppdaterad
Publicerad

Sång och dans för hela slanten utmynnade i att hela Renmarkstorget dansade tillsammans när Sång för mångfald intog Umeås centrum under lördagen. Tonerna som spelades hade sitt ursprung i hela världen – baltikum, Afrika, mellanöstern, norden och Asien. Men bakgrunden till arrangemanget grundar sig i en betydligt mindre lättsam orsak.

Mona Roukachi, JAMBB, Jamo Jamo, Emma Swanström, Judiska föreningen och Mullin Mallin Band. Det var bara några av många deltagare under årets Sång för mångfald i Umeå. Det är nu fyra år sedan man initierade den traditionsenliga mångfaldsmanifestationen.

– Upprinnelsen var en nazistisk attack på Rådhustorget 2013. Då fick vi en idé att omvandla den attacken till motsatsen. Sedan 2014, i fyra år, har vi årligen kört det här som en motsats till aggressivitet och hot. Det är att sjunga om mångfald och med mänsklighet. Sång och och dans är ursprungliga uttryck för mänsklighet – en motaktion för att visa hur vi vill ha livet och tillvaron istället för hatyttringar, förklarar Helena Lindgren, initiativtagare till arrangemanget.

2000 personer på Renmarkstorget

Arrangörerna uppskattar att flera hundra personer fanns på Renmarkstorget under den två timmar långa musikuppvisningen.

– Publiken hoppade in och deltog i långdans och allsång, både spontan och planerad, berättar Helena Lindgren.

På grund av de omfattande ombyggnationerna på Rådhustorget, där man vanligen håller till med musikfesten, blev det istället Renmarkstorget i år, något som arrangörerna tyckte var passande.

– Eftersom det befann sig nazister här för inte allt för länge sedan så passade det ju bra, säger hon.

Kören Brösttoner och Svenska kyrkan i Umeå är huvudarrangörerna bakom arrangemanget i samarbete med Sensus och Studieförbundet Vuxenskolan, med stöd från Umeå kommun.

MISSA INTE: Ladda ner SVTs app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.