Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör biträdande verksamhetschefen Mona Jakobsson om varför de stängde akut. Foto: SVT

Sjuka hus-problem på Neurorehabliteringen i Sävar – tvingats stänga akut

Publicerad

Neurorehabliteringen i Sävar tvingades i fredags stänga akut på grund av sjuka hus-problem. Flera anställda har drabbats av bland annat hosta och utslag. Verksamheten kommer nu att flytta in till lokaler i Umeå.
– Personalen kan inte vara kvar i lokaler där de reagerar så kraftigt. Vi måste vårda vår personal och se till att de mår bra, säger Mona Jakobsson, biträdande verksamhetschef.

Problemen med inomhusmiljön på Neurorehabliteringen i Sävar har funnits under flera år, men har blivit värre den senaste tiden. Ungefär hälften av alla anställda har haft symptom med bland annat hosta och utslag.

– Vi har haft problem i flera år. Men det har eskalerat den senaste tiden, säger Mona Jakobsson, biträdande verksamhetschef.

”Vi jobbar akut”

I fredags tog man beslut om att akut stänga verksamheten och flytta till Hotell björken, vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Man har tvingats avboka alla patienter i ungefär tre veckor för att kunna komma i ordning i de nya lokalerna.

– Vi jobbar akut och håller på att flytta nu. Det är mycket praktiskt som ska ordnas, vi måste flytta alla sängar bland annat. Vi arbetar för att patienterna ska få det så bekvämt som möjligt, säger Mona Jakobsson.

Golven i lokalerna i Sävar byttes för ungefär ett år för att åtgärda de problemen som fanns, men detta löste ingenting. 

– De som gjorde arbetet har inte gjort det på ett korrekt sätt. De la in mattan för snabbt vilket har orsakat en reaktion mellan limmet och betongen, säger Ulf Widmark, fastighetschef på region Västerbotten.

Företaget i konkurs

Och problemen slutar inte där. Företaget som gjorde arbetet har nämligen gått i konkurs. 

– Det är oklart vem vi ska rikta skadeståndet till, det blir väl till konkursboet och jag kan misstänka att vi inte är så prioriterade där, säger Ulf Widmark.

Problemen i lokalerna i Sävar förväntas ta ett år att fixa, detta eftersom man förutom att byta matta även ska göra andra renoveringar av lokalerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer