Foto: Stina Stjernkvist /TT

Sjuksköterska lämnade man med hjärtstopp

Publicerad

Ambulans tillkallades då en man i 55-årsåldern hastigt fick svåra kramper. När ambulanspersonalen anlände var mannen gråblek, kallsvettig, hade smärtor och fick ytterligare kramper. Men i stället för att påbörja omedelbar hjärt- lungräddning ska sjuksköterskan ha lämnat lägenheten.

Det var under hösten 2015 som mannen, boende i Umeå, fick svåra kramper och en anhörig larmade SOS alarm. Det tog endast några minuter innan ambulansen var på plats. Då de kom in i lägenheten konstaterade de att mannen var orolig, gråblek, krampade till och från, klagade på smärtor i bröst och mellan skulderbladen och hade låg puls. Patienten bedömdes vara svårt sjuk och beslut fattades om snabb transport till sjukhuset.

Patienten lämnades ensam med hjärtstopp

Ambulanspersonalen begärde förstärkning och en av de två sjuksköterskorna ska ha lämnat lägenheten för att hämta en bår. Under den tiden ska mannen ha fått ytterligare kramper och blivit medvetslös innan han därefter drabbades av hjärtstopp. I stället för att omedelbart påbörja hjärt- lungräddning ska den sjuksköterska som varit kvar i lägenheten ha sprungit ner till ambulansen för att hämta ytterligare utrustning.

Samtidigt ska förstärkningsambulansen ha anlänt till platsen och de uppges tillsammans ha sprungit upp för att starta återupplivningsförsök. De försökte återuppliva mannen i 50 minuter, men mannens liv gick inte att rädda. Obduktionen har sedan visat att dödsorsaken var allmän organsvikt.

Får kritik för sitt agerande

Nu kritiserar IVO, Inspektionen för vård och omsorg, sjuksköterskan som var kvar i lägenheten för att denne inte följde riktlinjerna för hjärtstopp och inte omedelbart påbörjade hjärt- lungräddning, utan i stället sprungit ut för att hämta ytterligare utrustning. IVO anser att sjuksköterskan borde ha använt kommunikationsutrustning för att larma kollega och direkt påbörjat räddningsarbetet.

IVO kritiserar även att akutsjukvårdens  behandlingslinje för epilepsi och kramper varit otydlig. Efter händelsen uppges vårdgivaren ha tagit fram åtgärdsförslag för att liknande händelser inte ska inträffa igen.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt verksamhetschefen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.