Genrebild. Sjuksköterskan föll handlöst med huvudet före i betonggolvet. Foto: TT/Erik G Svensson

Sjuksköterska på akutpsyk i Umeå kastades i golvet av patient

Publicerad

En sjuksköterska kastades ner med huvudet före i betonggolvet av en patient på psykiatrin i Umeå.

Händelsen anmäldes till Arbetsmiljöverket som nu kräver att psykiatrin jobbar mer förebyggande mot hot och våld på avdelningen.

– Vi ser väldigt allvarligt på att en medarbetare blivit skadad, säger Pia Björk, avdelningschef.

Det var i mars i år som en person uppsökte akutpsykiatrin på Norrlands universitetssjukhus tillsammans med en väktare. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket var personen uppenbart påverkad av substanser.

När sjuksköterskan ska undersöka patienten stänger personen in sjuksköterskan i ett hörn och blir hotfull. Sjuksköterskan försöker lugna personen men lyckas inte. Plötsligt slår personen bort sjuksköterskans undersökningsföremål ur händerna och försöker få tag i en bricka.

”En oförutsedd händelse”

En dragkamp uppstår och sjuksköterskan kastas i golvet av patienten. Sjuksköterskan faller handlöst med huvudet före i betongen. Sjuksköterskan får svullnad över näsan och höger ögonbryn, samt blåmärken på knän och värk i kroppen.

– Väktaren var kvar i rummet men det gick alldeles för fort. Det här var en oförutsedd händelse Det fanns ingen indikation på att patienten var hotfull eftersom personen var hjälpsökande, säger Pia Björk, avdelningschef.

Händelsen bedöms som allvarlig

Arbetsmiljöverket bedömer händelsen som allvarlig och har gjort en inspektion på psykiatrin. Myndigheten har tittat på hur man arbetar förebyggande emot risker för våld och hot mot de anställda, och kräver nu bättring.

– Vi har många riktlinjer sedan tidigare hur vi hanterar hot och våld och om hur vi ska jobba förebyggande. Men en sådan här händelse innebär att vi behöver titta mer på de lokala förutsättningarna och repeterar rutinerna med våra medarbetare, säger Pia Björk och fortsätter:

– Vi vet att det alltid föreligger risker i vårt arbete. De som kommer till oss mår dåligt och många som söker hjälp är drogpåverkande. Men det är väldigt sällan en sådan här händelse inträffar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.