Tobias Thomson, Strateg utbildning och näringsliv, på Region Västerbotten, är kritisk till att studenter i glesbygden nekas praktikplats på hemorten. Foto: Till vänster: SVT Till höger: TT, Tor Johnsson

Utbildningsstrateg: ”Bör värna om de som vill studera i glesbygd”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av länets sjuksköterskestudenter som läser på distans är besvikna över att de inte får göra praktik där de bor.

– Det är djupt olyckligt. Man bör värna om de som bor i glesbygd och väljer att läsa högre utbildningar, säger Tobias Thomson, som är strateg för utbildning och näringsliv på Region Västerbotten.

Utbildningsstrateg Tobias Thomson menar att det är brist på högutbildade på mindre orter och att han tycker att man bör se till så att studenterna kan göra så stor del av utbildningen som möjligt på hemorten.

– Både till hänsyn för de studerande men även utifrån ett kompetensförsörjningsperspektiv. Det är större brist på högutbildade sjuksköterskor i Lycksele än i Umeå, säger han.

”De med barn och familj brukar få förtur”

SVT har pratat med sjubarnsmamman Andrea Skeppström i Lycksele som tvingas göra sin praktik i Åsele och hennes make jobbar på annan ort. Thomson menar att det oftast brukar gå bra att läsa på hemorten.

– Jag kan inte se vilka anledningar som finns i det här fallet, kanske att för många vill göra sin praktik i just Lycksele. Att större delen av gruppen kanske bor där. Men de med barn och familj brukar få särskilda undantag eller förtur.

Andrea ett gott exempel

De brukar erbjuda lösningar för att de studerande ska vilja bo kvar, att de exempelvis får jobba deltid under studietiden. Han säger att Andrea Skeppström är ett gott exempel på en sjuksköterskestudent som man bör vara rädd om.

– Hon är en bit in i livet och en utmärkt person att utbilda på distans. Familjen är troligtvis etablerad och hon kommer nog vilja bo kvar på orten och arbeta där i framtiden.

Tobias Thomson berättar att de inom lärarutbildningen ser positivt på att läsa högre utbildning på distans. Nu har de som mål att bland annat socionomer ska få samma möjligheter att plugga på distans som sjuksköterskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.