Foto: SVT/TT

Sjuksköterskestudenter trivs i Umeå

Sjuksköterskestudenterna vid Umeå universitet är nöjda med sin utbildning. Det visar Vårdförbundets VFU-rapport, där 700 studenter som läser till sjuksköterska, biomedicinsk analytiker eller röntgensjuksköterska fått ranka sin verksamhetsförlagda utbildning, alltså sin praktik. Bland landets alla lärosäten placerar sig Umeå på en femteplats.

Det är andra året i rad som rankningen genomförs. I fjol rankades Umeå universitet som 14:e bäst, så årets placering innebär ett lyft.

– Vårdförbundet Student ser att de lärosäten som ligger högt i VFU-rankningen har arbetat aktivt med både innehåll i och genomförande av den verksamhetsförlagda utbildningen. Det är glädjande att det trots den tuffa situationen inom vården idag finns lärosäten och arbetsgivare som ser värdet i att utbilda ny vårdpersonal på bästa möjliga sätt, säger Viviana Lundberg, ordförande för Vårdförbundet Student i ett pressmeddelande.

Överlag är svenska studenter runt om i landet nöjda med sina utbildningar. Kritik riktas emellertid mot lärosätenas planering och schemanläggning, samt att de som pendlar mycket inte får någon ersättning.

Så rankas lärosätenas praktik

Visa

1. Högskolan i Halmstad

2. Blekinge tekniska högskola

3. Högskolan i Dalarna

4. Sophiahemmets högskola (Stockholm)

5. Umeå universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer