Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag ville synliggöra den här maktlösheten och frustrationen när man som förälder inte kan hjälpa sitt barn” – hör Monica L Edmondson berätta om sitt konstverk. Foto: Magnus Rasmark/SVT

Skapade tre meter hög skulptur för att bearbeta dotterns sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Maktlösheten man som förälder kan uppleva över att inte kunna hjälpa sitt barn, det skildrar den tre meter höga skulpturen Malign: TippingPoint som premiärvisades i Tärnaby i helgen.

Konstnären bakom verket är Monica L Edmondson, som skapar sina verk i samma hölada i Bäcknäs öster om Tärnaby som vernissagen ägde rum i under helgen.

En bild i huvudet

Idén till Malign: TippingPoint kom till Monica L Edmondson år 2014 när hennes då 14-åriga dotter just genomgått en svår operation för en elakartad tumör.

– Efter det hade hon ju väldigt ont och jag vet inte om jag har drömt eller om jag bara fick en bild i huvudet, men det var som att hon låg högt, högt uppe på någon typ av glaskross eller spetsar och ropade ”hjälp mig mamma”. Och jag nådde henne inte, säger hon.

Bearbetar svår tid

Dottern överlevde sin sjukdom och i helgen gick det alltså att se Monica L Edmondsons bearbetning av den svåra tiden.

Hör henne berätta om frustrationen över att inte kunna hjälpa sitt barn, och vilken koppling konstverket har till Utøya i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer