– Det är allvarligt att vi politiker förlorat förtroende i medborgarnas ögon, säger Mikael Abrahamsson (S), kommunalråd Malå. Foto: TT, Andreas Hillergren / SVT

Anställda använde kommunens bilar privat: ”Det är allvarligt”

Publicerad

Malå kommuns bilar har använts av anställda privat, tankkortsrutiner har inte följts och ingen kontroll har funnits.
Det är slutsatserna i den rapport som revisionsbyrån PWC presenterade på tisdagen.
– Det blev tyst som i kyrkan vid en begravning. Det här är en tankeställare för alla, både politiker och tjänstemän, säger kommunalrådet Mikael Abrahamsson (S).

Det var Norran som i somras avslöjade tankkortshärvan i Malå där det framkom att rutiner inte följts, efter det beställde politikerna utredningen. I rapporten kommer det fram att vissa personer kunnat nyttja kommunens tillgångar, i strid med antagna regler. Det handlar om garage, tvätthall och verkstad. Dessutom har kommunens fordon använts privat.

Skadat kommunens förtroende

Revisorerna konstaterar också i rapporten att tjänstemännen inte fångat upp signaler om brister eller markerat mot missförhållanden. I rapporten står också att kommunen drabbats av betydande förtroendeskada.

– Det är allvarligt att vi politiker förlorat förtroende i medborgarnas ögon, vi måste ta tag i de här frågorna om både ordning och värdegrund, jag är mycket självkritisk, säger Mikael Abrahamsson (S).

Vill ha en nystart

I somras när vi pratade med dig valde du som kommunalråd att lita på tjänstemännen. Känns det annorlunda nu?

– Ja, vi måste använda den här utredningen för att göra en nystart. Vi fattade ett beslut om riktlinjer 2001 och det är uppenbart att det inte fungerat. Om jag inte orkar vara självkritisk nu borde jag kliva av allt, säger Abrahamsson.

Och kliva av har Abrahamsson inga planer på i dagsläget. Däremot är det oklart om han kommer att fortätta som kommunalråd. Förhandlingar om hur Malå ska styras kommande mandatperiod pågår mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer