Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon ser du turerna som ledde fram till kritiken mot socialtjänsten. Foto: SVT

Ivo riktar skarp kritik mot flickas familjehemsplacering

Uppdaterad
Publicerad
På punkt efter punkt kritiserar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) socialtjänsten i Piteå för hanteringen av en liten flicka.
Ända sedan hon som spädbarn familjehemsplacerades i Skellefteåtrakten har det begåtts allvarliga misstag enligt Ivo.

Fallet med en familjehemsplacerad fyraårig flicka som hämtades av socialtjänsten mitt i natten från akuten i Umeå förra sommaren har väckt starka känslor. Då hämtades hon till sina biologiska pappa. Sedan dess har familjehemmet inte fått träffa flickan.

– Ivo säger att det var märkligt att hon hämtades på det sättet. Men de har glömt den allvarliga biten, att hon inte fått träffa sina familjehemsföräldrar på ett år, det är den stora katastrofen, säger familjehemmets  advokat Jörgen Frisk.

Han tillägger att familjhemmet ska fortsätta kampen att få träffa flickan.

Allvarliga missförhållanden

En lång rad anmälningar till olika myndigheter kom in efter hämtningen som uppmärksammades i media och Ivo bestämde sig för att granska fallet. Den färdiga tillsynen visar på allvarliga missförhållanden i hanteringen ändå sedan flickan som liten familjehemsplacerades.

– Barnets bästa har inte beaktats i nämndens ställningstaganden rörande umgänget med vårdnadshavarna, genomförande och uppföljning av familjehemsplaceringen, skriver Ivo bland annat i sin tillsyn.

Socialtjänsten i Piteå arbetade aldrig efter prinicipen att barnet ska återförenas med sina föräldrar, vilket bland annat gav familjehemmet uppfattningen att flickan skulle få stanna hos dem.

Bristande rättsäkerhet

De biologiska föräldrarna var mycket unga när hon föddes och hon familjehemsplacerades då, men enligt Ivo på högst oklara och dåligt dokumenterade grunder.

– Bristerna har lett till att rättsäkerheten för barnet och vårdnadshavarna har åsidosatts och medfört ytterst negativa konsekvenser för barnet, skriver Ivo.

Socialtjänsten kritiseras också för den utdragna handläggningen när flickan sedan skulle flytta hem till sin biologiska pappa, men visar förståelse för den dramatiska hämtningen på akuten i Umeå.

– Ivo konstaterar att det råder olika bilder av vad som hände på NUS, men kan inte se att nämnden hade kunnat handla på annat sätt.

Socialtjänsten ber om ursäkt

Socialtjänsten i Piteå lägger sig platt inför den omfattande kritiken och säger i ett pressmeddelande att de ska göra allt för att den här typen av allvarliga fall inte ska upprepas.

– Vi har brustit i våra rutiner och det har påverkat ett barn och barnets närstående på ett allvarligt sätt. Det vill vi be om ursäkt för, säger Sven-Gösta Pettersson, ordförande i socialnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer