Hovrätten skärper straffet med ett år för mordförsöket på en man utanför Skellefteå förra året. Foto: Henrik Montgomery /TT

Skärpt straff för mordförsök utanför Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten höjer straffet till åtta års fängelse för den 28-åriga kvinna som knivhögg en sovande man i bröstet utanför Skellefteå förra året.

Det var i oktober 2019 som mordförsöket skedde. Mannen hade somnat på soffan i sitt hem och vaknade av smärtan av ett knivhugg. När han öppnade ögonen såg han kvinnan med en kniv, har han uppgett i förhör. Tingsrätten dömde kvinnan till sju års fängelse för mordförsök.

Kvinnan överklagade domen till hovrätten och ville att de skulle frikänna henne eller mildra hennes straff. Hon menar att en tredje person varit på platsen, men teknisk bevisning visar att bara mannen och kvinnan var där. Därför dömer också hovrätten kvinnan för mordförsök.

Hovrätten menar att kvinnan agerade med uppsåt när hon attackerade den sovande och försvarslösa mannen, vilket ses som en försvårande omständighet. Men det faktum att hon ringde ambulansen gör att straffet reduceras till häften av vad ett fullbordat brott hade gett.

Kvinnan döms till åtta års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer