Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör smittskyddsläkaren om varför rekommendationerna förlängs Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skärpta rekommendationerna förlängs i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

De skärpta rekommendationerna i Västerbotten förlängs ännu en gång. Detta pågrund av fortsatt hög smittspridning i vissa delar av länet.

– Även om smittspridningen varierar mellan olika delar av länet så behövs det länsgemensamma rekommendationer, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

I slutet av februari infördes skärpta rekommendationer i Västerbotten som ett komplement till de nationella råden. Dessa förlängs nu återigen till och med den 23 maj. Just nu är smittspridningen enligt regionen oroande hög i Umeåområdet. Smittan förekommer i alla åldrar men flest antal nya fall ses bland unga vuxna.

– Läget kan dock snabbt förändras, vi har tidigare haft stor smittspridning i Skellefteå och Lycksele och då lyckats vända den negativa kurvan. Rekommendationerna gäller hela Västerbotten, oavsett var man är, och det är varje individs ansvar att se till att de följs. Det är fortfarande vårt beteende och våra rutiner som kan påverka smittspridningen, säger Stephan Stenmark.

Hör smittskyddsläkaren om varför rekommendationerna förlängs i videon ovanför.

  • Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du bor med eller en liten krets.
  • Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel och handla ensam.
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och träffa så få som möjligt.
  • Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Det gäller både under resan och på resmålet. Var även noga med att du kan ta dig hem på ett säkert sätt om du skulle få symtom.
  • Alla födda 2004 och tidigare ska använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid eller dag. Detta gäller så länge vi har utbredd samhällsspridning av covid-19 i Västerbotten.
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt i inomhusmiljö inte går att undvika och kom ihåg att munskydd inte minskar behovet av avstånd där det går.
  • Dessutom bör alla barn, 0-18 år, i ett hushåll stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Om ett barn har symtom, även de under sex år, och inte provtas bör alla barn i familjen stanna hemma om familjen varit i kontakt med någon med misstänkt covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet