Skebo säljer 188 lägenheter

Publicerad

Skebo säljer fastigheter med byggbar mark på Anderstorp till Nordhalla Fastigheter. Affären är värd cirka 95 miljoner kronor.
– Det finns ett driv och en kraft i Skellefteå som vi gärna vill stärka genom att bygga nya lägenheter, säger Pontus Rode, vice vd på Nordhalla.

I köpet ingår också byggbar mark där Nordhalla planerar bygga 200 nya bostäder de närmaste åren.

Området ligger på Skellefteälvens södra strand, mellan vårdcentralen och den gamla lantbruksskolan på Anderstorp.

– Vi väljer att kalla det nya området för Skellefteå parkstad. De gamla trähusen får vara kvar och alla nya bostäder ska känna kontakt med älven. Känslan ska bli lite exklusiv, säger Nordhallas vice vd Pontus Rode.

Investeringar för 400 miljoner

Nordhalla ägs av huvudsakligen av Alectas, Ericssons och Sandviks pensionstiftelser.

– Vi är glada att Nordhalla vill växa i Skellefteå. Den här affären innebär att en stor aktör med pensionspengar i ryggen kommer att investera 400 miljoner i Skellefteå. Det är bra, kommenterar kommunalrådet Lorents Burman (S).

Socialdemokraterna har stöd hos alla övriga partier. Försäljningen ska slutligen klubbas i kommunfullmäktige den 15 mars.

– Vi välkomnar försäljningen och satsningen som innebär ett stort tillskott på bostäder i Skellefteå, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

Har sålt för 700 miljoner

De 188 hyresfastigheterna som byter ägare den 1 april ligger på Skiftesgatan medan den byggbara marken ligger mellan Bockholmsvägen och Skellefteälven. Köpesumman är 95 miljoner kronor. Därmed har Skebo sålt bostäder för 700 miljoner till Nordhalla de senaste två åren. I den första affären bytte 1 141 lägenheter ägare. med dagens 188 kommer Nordhalla att äga 1 329 lägenheter på Anderstorp i Skellefteå.

Skebo fortsätter att vara den största aktören på lägenhetsmarknaden i Skellefteå med sitt kvarvarande bestånd på 5 600 lägenheter.

– Pengarna vi får nu ska investeras i ett framtida nybygge på Strömsör och en del mindre objekt, säger Skebos vd Jerker Eriksson.

Månadsavgiften då för hyresgästerna?

– Precis som Skebo förhandlar vi med hyresgästföreningen om hyrorna, så de förändras inte, säger Nordhallas vd Pontus Rode.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer