Skellefteå har fått en pilsnerbäck

Uppdaterad
Publicerad

I Skellefteå har förseglade pilsnerbuteljer från 1800-talet börjat dyka upp i Boströmsbäcken, som rinner genom centrala stan. Ölen tros komma från en gammal, underjordisk lönnkrog.

– När staden var ung i mitten på 1800-talet var inte stadens styrande särskilta pigga på att lämna tillstånd för alkoholservering. Så det blev lönnkrogar istället, och mycket talar nu för att en pilsnergömma blivit aktiverad i Boströmsbäcken, säger lokalhistorikern Pär-Erik Wikström.

Pilsnerbäck

Pippi Långstrump hade ett sockerdricksträd. Nu har Skellefteå fått en pilsnerbäck. Det var när kommunen helt nyligen öppnade mynningen på den kulverterade bäcken, som förseglade pilsnerbuteljer började följa med bäckens vatten.

De första fynden av pilsnerbuteljer upptäcktes vid bäckens utlopp  i Skellefteälven, under den livligt frekventerade strandpromenaden.

Fiskar öl ur bäcken

Under Västerbottensnytts besök vid bäcken har Lisa Rönnberg och hennes kompisar Lovisa Håkansson och Nathalie Nilsson fiskat upp ett tiotal pilsnerflaskor med väl lagrat innehåll.

– Vi hörde av en tant på stan att det gick att håva pilsner i bäcken – och det stämde, konstaterar Lisa Rönnberg, som ser det hela mest som en kul grej.

Kan införa åldersgräns

Lika positiv är man inte på Skellefteå kommun. Teknologie doktor Enar Nordvik på bygg – och miljökontoret har Boströmsbäcken på sitt ansvar.

– Om det här är bra eller dåligt för Skellefteå kommun är för tidigt att säga. Vi måste först ta reda på vad som är rätt eller fel. Är det Norrböle by som äger fiskerätten, eller är det Skellefteälvens regleringsföretag? Ifall det är kommunen, måste vi överväga en åldersgräns på 18 år för allt fiske i bäcken, säger Enar Nordvik.

Än så länge är det dock fullt tillåtet för allmänheten att pröva fiskelyckan i bäcken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.