• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Skellefteå Foto: SVT

Het marknad i Skellefteå – priset på bostadsrätter upp 28 procent

Uppdaterad
Publicerad

Både på villor och bostadsrätter är prisökningen i Skellefteå bland de högsta i hela landet. Senaste året ökade bostadsrättpriserna med 28,3 procent.
– Det råder inga tvivel om att det är en stor ökning, säger Per-Arne Sandgren, analyschef vid Svensk mäklarstatistik.

Priset på bostadsrätter i Skellefteå ökade under hela året med 28,3 procent och villapriserna med 17,4 procent. Att jämföra med till exempel Umeå där ökningen på bostadsrätter var 4,5 procent och villor blygsamma 0,8 procent.

– Det som förvånar mig är att Skellefteå har riktigt bra försäljning. De säljer stora volymer med över hundra objekt på en tremånadersperiod, säger Per-Arne Sandgren.

Riksgenomsnittet fem procent

Mäklaren Fredrik Lindfors anser att batterifabriken har ett finger i spelet.

– Att det steg mycket i fjol handlar nog om den positiva andan i staden. Att det pratas mycket om det som pågår som Northvolts etablering och att en del tänker att nu gäller det att skaffa bostad innan det blir för dyrt, säger mäklare Fredrik Lindfors.

Enligt Per-Arne Sandgren på Svensk mäklarstatistik sticker Skellefteå ut ur ett rikssnittperspektiv.

– De ligger jättehögt eftersom riksgenomsnittet ligger på omkring fem procent. Här finns ett tydligt konjunkturmässigt skäl i och med fabriken som byggs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer