Maria Marklund (S), kommunalråd i Skellefteå. Foto: SVT

Skellefteå kommun inför slumpvisa drogtester

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun tänker drogtesta sin personal med start nästa sommar. Personalnämnden fattade på måndagen beslut om att införa slumpvisa alkohol- och drogtester med start i maj 2020. Syftet är att få till trygga och säkra miljöer för medarbetare och kommuninvånare.

Skellefteå kommun har under 2019 utrett möjligheterna att införa drogtester, detta sedan man fått påstötningar från olika förvaltningar inom kommunen. Kommunen har velat försäkra sig om att det finns lagstöd för den här typen av tester och även om det återstår en del detaljer så känner sig personalnämnden trygg med att köra en testperiod med stat i maj 2020. 

–  Det handlar om att inför trygga och säkra miljöer för medarbetare och invånare. Det är i grunden en arbetsmiljöfråga, säger kommunalrådet Maria Marklund (S) som är ordförande i personalnämnden. 

”Oerhört känslig fråga”

Kommunens utredning har lagt stor vikt vid att skydda den enskilda individens integritet och Maria Marklund betonar att det handlar om att skapa en säker arbetsmiljö, men också om att tidigt upptäcka och hjälpa personer som har problem. Och innan försöket drar igång ska man nu dra upp tydliga riktlinjer. 

–  Vi vill gå fram så försiktigt som möjligt, det här är ju en oerhört känslig fråga. Men vi vill utreda hur man går vidare om något inträffar, hur kan vi göra för att gå vidare och hjälpa. Det handlar ju inte om att kasta ut människor på gatan, säger Marklund.

Välkomnar vändningen

Moderaterna har drivit frågan med stöd av överiga allianspartier under en längre tid och fullmäktigeledamoten Micaela Löwenhöök (M) välkomnar det hon betecknar som en kovändning av majoriteten.

– Jag är väl väldigt glad att kommunen inför detta, för detta är ett problem. Det handlar om trygghet, säger Löwenhöök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer