Andreas Löwenhöök (M) och Lorents Burman (S) är inte överens om hotellbygget intill kulturhuset i Skellefteå Foto: SVT/Skellefteå kommun

Skellefteå kommun överklagar hotelldomen

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring hotelldelen av det nya kulturhuset som ska byggas i Skellefteå fortsätter. I en dom upphävde förvaltningsrätten Skellefteå kommunfullmäktiges beslut att låta bygga hotelldelen. Nu överklagas domen, som väntat.

Trots att kommunen fick bakläxa i förvaltningsdomstolen för beslutet att bygga hotellet så var beskedet från kommunalrådet Lorents Burman (S) tydligt i oktober – kommunen tänker bygga ändå. Och nu överklagar kommunen också domen från förvaltningsrätten.

– Det är viktigt att komma ihåg att förvaltningsrättens dom bygger på yttrande som lämnades in före sommaren, säger Burman i ett pressutskick och fortsätter:

Kulturhuset Sara

– Det vill säga innan det blev klart med en hotelloperatör som ska driva hotellet samt en fastighetsägare som köper hela kulturhuset inklusive hotelldelen för drygt 1 miljard kronor, vilket innebär att kommunen får täckning för hela sin investering.

”Kan få långtgående konsekvenser”

Flera röster har höjts som menar att det inte behövs fler hotell i Skellefteå, framför allt inte ett byggt av kommunen.

– Kommunen ska ägna sig åt skola och omsorg, inte hotellbyggen, sa Andreas Löwenhöök (M) till SVT i mars.

Förvaltningsrättens bedömning var också att kommunen inte i tillräcklig omfattning visat att privata aktörer kan bygga hotellet, eller att det finns ett behov av fler hotellrum i staden.

I oktober sattes spaden i marken. Andreas Löwenhöök (M) är kritisk till att hotellbygget fortgår.

– Vi har ju egentligen under hela processen sagt att vi ska invänta förvaltningsrättens dom, eftersom vi inte kan se vilka konsekvenser det får om domen vinner laga kraft. Om det visar sig i kammarrätten att domen står sig har vi kommit ännu längre i processen, då blir konsekvenserna ännu mer allvarliga. På nåt sätt måste vi ju då rätta det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset Sara

Mer i ämnet