Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sandra Hilbrands från Holland satsar på vinterturism i Burträsk. Foto: Svt

Skellefteå kommun ville riva bostäderna – nu lockar de utländska turister

Publicerad

Istället för att göra kaffeved av 12 lägenheter har ideella krafter i Burträsk renoverat och sålt dem som stugor till campingen. Tack vare det kan de holländska ägarna satsa även på vinterturism.
– Vi är väldigt nöjda, säger Sandra Hilbrands.

Företagare, en utvecklingsgrupp och en för ändamålet bildad förening har tillsammans engagerat sig för att ro projektet iland. När det nu är slutfört har man bildat en ny förening som ska förvalta de pengar, några hundratusen kronor, som man fått in från försäljningen.

– Tanken är att de här pengarna i sin tur ska kunna bidra till föreningslivet i bygden, berättar Lage Wigren som är en av de engagerade.

En nybildad intresseförening ska kunna fördela pengar till dem som på olika sätt jobbar för en positiv utveckling i Burträsk.

Förhoppningen bland de engagerade är att det här ska kunna tjäna som ett inspirerande exempel för andra byar och bygder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer