Hör verkstadschefen om problemen med bilarna Foto: SVT / Patrik Samuelsson

Skellefteå kommuns bilar står stilla – alkolås strejkar

Uppdaterad
Publicerad

Många av Skellefteå kommuns fordon står stilla under torsdagen. Detta eftersom alkolåsen slutat fungera och låst fordonen. Problemet ligger hos leverantören och är globalt.

– Fordonen gick inte att starta på morgonen. Nu gör vi vad vi kan och avinstallerar alkolåsen på de fordon som måste gå, säger Lars Eriksson, kommunens fordonssamordnare.

Det är ett mjukvaruproblem hos kommunens leverantör av alkolås som gjort att fordonen inte går att starta.

Hemtjänsten berörs inte av problemet eftersom kommunen under pandemin kopplar ur alkolåsen. Kommunen arbetar nu med att koppla ur alkolåsen manuellt på bilarna.

– Vi är ute med reparatörer och avinstallerar på de fordon som måste rulla, bland annat sopbilar, hjulastare och fordon som kör matleveranser, säger Lars Eriksson, kommunens fordonssamordnare.

”Hoppas det kommer igång”

Fastighetsavdelningens personal har löst situationen genom att låta personalen använda privata bilar mot ersättning. Leverantören av alkolåsen arbetar med att åtgärda problemet.

– Vi hoppas att det ska komma igång snart och att leverantören hittar en lösning, säger Lars Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.