Foto: SVT

Kommunens dyraste projekt genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

I Skellefteå byggs det ett nytt vattenverk som ska ge invånarna bättre dricksvatten. Det är ett av kommunens genom tiderna dyraste projekt.

I Medle byggs det nya vattenverket som ska ge skellefteborna bättre dricksvatten.  Än så länge syns det mest som en grå betongklump men vattenverket blir hjärtat i den nya vattentäkten som kostar ungefär 620 miljoner kronor.

– Enkelt uttryckt kan man säga att vi kommer att pumpa upp vatten från fyra uttagsområden och leda det i ledningar hit till vattenverket, finputsa det och skicka det i ledningar till centrala stan där det leds ut till alla abonnenter, förklarar Anna Andersson som är projektledare vid Skellefteå kommun.

”Största projekt vi gjort”

Totalt handlar det om ungefär 45 000 människor från Medle till Skelleftehamn och från Sörböle, Sunnanå och Anderstorp på södra sidan av älven till Drängsmark norr om staden vilka ska ta del av den nya vattentäkten. Ungefär hundra personer jobbar nu med byggnationerna, all cement tas från bygdens företag, och ledningarna från Norsjö.

– För oss är det ju det till storlek och pengar det största projekt vi gjort i den här avdelningen, berättar Ulf Möller som är platschef för NCC.

Slipper vara beroende av älvsvattnet

Från Medle grävs det nästan fem kilometer ledningar bland annat ner till centrum. På Nordanåområdet byggs en så kallad ventilkammare där vattnet fördelas ut till befintligt ledningsnät. Här blir det också en brandpost och möjlighet för allmänheten att fylla sin vattenflaska. Allt det här görs för att slippa vara beroende av det nyckfulla älvsvattnet.

– Precis som många andra städer byggde vi en vattenförsörjning nära älven mitt i staden på sextiotalet, men att ta vatten från en älv innebär att det blir en ganska komplicerad reningsprocess,säger Anna Andersson, projektledare.

– Dessutom är det ju bara ett intag så om vi skulle få till exempel ett utsläpp i älven måste vi stänga av vattenproduktionen i staden, och det får egentligen inte hända.

Därför är fokus nytt rent vatten av hög kvalitet om ungefär två år då också nuvarande vattenverket Aborren kommer att rivas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.