Hednäs kraftstation Foto: SVT

Skellefteå Kraft får kritik – medger problem

Uppdaterad
Publicerad

Miljöorganisationen Älvräddarna ställer sig skarpt kritiska till Skellefteå Krafts hantering av kraftstationen i Hednäs. Miljöorganisationen menar att hanteringen innebär att fisk skadats och dött under de senaste 20 åren.

Kraftstationen i Hednäs ligger längs med Åbyälven vid länsgränsen mellan Västerbotten och Norrbotten. Älvräddarna skriver i ett pressmeddelande att Skellefteå Kraft har bristande rutiner vad gäller inhåvningen av fisken och menar att bolaget tvingats förlita sig på ideella insatser för att kunna rädda fisken. 

Skellefteå Krafts affärenhetschef Per Forsberg medger att brister finns. 

– Stationen gjordes om på 90-talet och man kan säga att det har varit en utvecklingsprocess. Idag har man mycket mer kunskap om fiskvandring än vad man gjorde när man byggde upp stationen. Vi har testat olika åtgärder för att få det att fungera. Idag har vi problem med att få ut alla fiskar ur torrfåran. Det är en jättesvår uppgift att få ur alla fiskar ur torrfåran, det framställs som att vi inte har några rutiner kring det här, men det har vi, säger Forsberg.

Ny lösning på gång

Nyligen valde en bostadsrättsförening i Västerhaninge i Stockholm län att säga upp sitt avtal med Skellefteå Kraft till följd av situationen med Hednäs kraftstation. Forsberg säger att Skellefteå Kraft jobbar på en ny lösning kring Hednäs.

– Den nya lösningen innebär bland annat att vi ska sätta in ett fingaller som gör att smolten (unga laxfiskar) inte ska fastna i fåran. Det ska vara ett ständigt porlande vatten som gör så att fisken ska kunna vandra ned, menar Forsberg.

”Tror man kan ha båda delarna”

Älvräddarna uppmanar Skellefteå Kraft i pressmeddelandet att kraftstationen borde rivas i hållbarhetssyfte. Några sådana planer finns inte idag, enligt Forsberg.

– Jag kan förstå deras synpunkt och Hednäs kommer att ses över. Men vi tror att man kan ha båda delarna. Med de nya planerna vi har tror vi att vi kommer att uppnå en fiskvandring som fanns innan kraftverket byggdes, säger Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.