By hårt drabbad av strömavbrott – Skellefteå kraft: ”Otroligt beklagligt”

Publicerad

Byn Vänjaurträsk, utanför Lycksele har haft stora problem med många strömavbrott.
Skellefteå kraft som är det bolag som levererar elen till byn menar att problemen ska åtgärdas – men det kommer att ta tid.
– Det är otroligt beklagligt och absolut inte acceptabelt. Framförallt att de har så många avbrott, säger Magdalena Brodin, avdelningschef för lokalnät på Skellefteå Kraft.

Efter de stora problemen med elen i Vänjaurträsk svarar nu Skellefteå Kraft på kritiken. Enligt Magdalena Brodin, avdelningschef för lokalnät på Skellefteå Kraft, beror problemen på att elnätet är luftburet och att det inte klarar av den snö som kommit och de träd som fallit över ledningarna.

– Vi håller på för fullt att bygga om vårt friledningsnät som är ungefär 250 mil långt och vi bygger cirka 25 mil per år. Delvis lägger vi kabel och belagd lina som klarar trädpåfall, säger hon.

Kan dröja två år

För de boende i Vänjaurträsk kan det dock dröja upp mot två år innan problemet kan vara löst.

– Tyvärr kan det vara så att det kommer fortsätta så här på grund av att det är 15 mil lång ledningar. Så de berörs även om det inte är fel i deras närhet utan i andra byar också.

Grannbyn som har Vattenfall har inte drabbats av avbrott, hur kommer det sig?

– Det kan jag inte svara på. Jag har fullt fokus på vårt eget elnät och hur vi ska hantera den problematik som är. Men det kan lokalt vara mycket snö på vissa ställen och mindre på andra.

Kommer kompensera

Enligt Magdalena Brodin kommer Skellefteå Kraft att kompensera de kunder som drabbats värst av avbrotten.

– Det blir någon typ av ekonomisk kompensation. Vi ska besluta nu i veckan exakt hur det blir, säger Magdalena Brodin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer