Arkivbild. Så här såg det ut i slutet av oktober 2019 när kommunen lagt ut lagrad snö. Foto: SVT

Skellefteå lagrar snö även framöver

Publicerad

Skellefteå kommun har under 2019 lagrat konstsnö. Nu har det utvärderats och fritidsnämnden tycker att utfallet varit bra – så pass bra att man beslutat att göra det till en ordinarie verksamhet.

Fritidsnämnden i Skellefteå beslutade att kommunen även framöver ska lagra konstsnö för att göra skidspår. Inför den här vintern lagrades snö och spåren kunde köras upp tidigt på säsongen.

Tjänstemännen i kommunen föreslog att lagringen av snö skulle fortsätta, det kostade ungefär 60 000 kronor – men årskort för drygt 200 000 har sålts och kommunens skidklubbar har haft träningar två kvällar i veckan.

– Vi lägger till det som ordinarie verksamhet och permanentar det. För den förvånansvärt lilla peng det kostat och sett till utfallet känns det självklart. Första året (2018) kostade det runt 100 000 och nu senast har det kostat oss 60 000 netto, säger nämndens ordförande Joakim Wallström (V).

Har fått besök från andra kommuner

En förklaring till de höga intäkterna och de lägre kostnaderna är den här säsongens uteblivna natursnö.

– Vi har fått in så bra ersättning från skidåkarna att det inte drabbat skattebetalarna. Om det hade kostat mer hade vi nog tvekat en och annan gång. En sådan här säsong har det varit använt och besökare från andra kommuner har kommit och använt det. Jag har sett IFK Umeå-dressar som sprungit här och förstått att de haft läger och åkt skidor här sen, säger Wallström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer