Hör gymnasienämndens ordförande Felicia Lundmark (S) om utmaningarna. Foto: SVT

Skellefteå satsar på vuxenutbildning – förbereder sig för batterifabriken

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan hade Skellefteå bara några få yrkesutbildningar för vuxna – idag är de över tjugo. Kommunen arbetar intensivt för att kunna möta arbetskraftsbehoven som uppstår om bland annat en batterifabrik blir verklighet.

Elektriker, installationstekniker, automationstekniker, bygg- och anläggningsarbetare, svetsare, ventilationsmontör. Det är bara några exempel på lokalt utbud av vuxenutbildning som alltså innefattar alla utbildningar som man kan läsa på gymnasienivå fast under kortare tid.

– Växer Skellefteå behöver vi allt från lastbilschaufförer till vård- och omsorgspersonal, konstaterar vuxenutbildningens verksamhetschef Simon Dahlgren, som är en av dem från stan som besökt Reno i Nevada där Tesla gigafactory ligger.

Batterifabriken Northvolt

Bättre förberedda

Besöken till Nevada har gjorts för att kunna få en uppfattning om vad det är som väntar. Gymnasienämndens ordförande Felicia Lundmark (S) har insett att utmaningarna är stora, men menar ändå att Skellefteå är bättre förberett än vad man var där.

– Där stod det plötsligt 700 personer som skulle börja bygga fabriken men som inte hade något boende till exempel. Vi har ännu ingen färdig strategi men vi har kommit en bra bit processen ändå, säger hon.

I klippet ovanför kan du höra vilka utmaningar man ser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet