Hör biologen om risken för kräftpesten. Foto: SVT

Trots det goda beståndet – kräftor hotas av pesten

Uppdaterad
Publicerad

Kräftsäsongen är igång för det här året och för den som tänkt att fiska finns viktiga saker att tänka på, annars riskerar en att sprida kräftpesten.

– Beståndet är borta på en månad ifall någon skulle sprida kräftpesten hit, säger biologen Peter Lundström.

Den pestbesmittade signalkräftan är en invasiv art som importerades till Sverige från Nordamerika för cirka 50 år sedan. Sedan dess har signalkräftan blivit den vanligaste kräftan i södra Sverige, medan den inhemska flodkräftan hamnat på Världsnaturfondens rödlista.

– Sätter man ut en signalkräfta i ett vatten där det finns flodkräfta så är risken att man sprider kräftpesten överhängande, och gör man det så dör flodkräftbeståndet snabbt. Det har vi sett massor av fall på, säger Stefan Larsson på Länsstyrelsen.

Pesten började i Vännäs

Pesten har tagit sig till Västerbotten förr. Då var det Umeälvens flodkräftor som blev offer för sjukdomen.

– Ryktet säger att det började någonstans kring Vännäs, säger Peter Lundström.

I Skellefteälven finns däremot ett av Sveriges bästa bestånd. Med beståndet är känsligt, när signalkräftan väl hamnat i samma vattendrag som flodkräftan, då kommer pesten spridas som vinden.

”Ha rena redskap”

I värsta fall kan en älv få hela sitt bestånd av flodkräftor utslaget på bara några veckor. Det är därför man absolut inte ska flytta signalkräftor till nya vatten. Också om man tidigare fiskar signalkräfta ska man vara försiktig med båt och fiskeutrustning, om det ska användas på en annan plats.

– Det viktigaste är att ha rena redskap och aldrig sätta ut signalkräfta i ett vatten där det finns flodkräfta, för då är det över, säger Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.