Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Ståhlberg: ”Prisökningen har tagit alla lite på sängen” Foto: SVT

Skenande bränslekostnader för Vasafärjan – nu höjs biljettpriset

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på naturgas som den nya Vasafärjan drivs med har ökat kraftigt. Det är idag dubbelt så dyrt att tanka fartyget jämfört med jungfruturen för drygt två månader sedan.

– Från 1 december höjer vi biljettpriset med en euro för att ta igen lite av kostnaderna, säger Peter Ståhlberg, vd Wasaline.

Återstarten av ekonomin efter pandeminedstängningarna har lett till brist och stigande priser på många råvaror, bland annat naturgas. Ryssland som är den största leverantören av naturgas har även strypt leveranserna till Europa och levererar mindre gas än före pandemin.

Det har lett till att priserna rusat i höjden, vid årsskiftet kostade flytande naturgas (LNG) runt 20 euro per MWh, nu ligger priset kring 80 euro. Den kraftiga prisökningen innebär att det är dubbelt så dyrt att köra den nya Vasafärjan idag, jämfört med när hon levererades till rederiet för drygt två månader sedan.

– När vi betällde färjan var LNG det absolut billigaste alternativet, prisökningen har tagit oss alla på sängen, säger Peter Ståhlberg, vd Wasaline.

Mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer