Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skidgymnasiet blir kvar – skidakademien avvecklas Foto: SVT

Skidgymnasiet blir kvar – skidakademien avvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen beslutades att skidgymnasiet i Tärnaby blir kvar. Samtidigt valde kommunfullmäktige i Storuman att avveckla skidakademien.

Ulf Vidman, gruppledare för moderaterna i Storuman, säger att man grundar beslutet att avveckla skidakademien på att det är sju elever som studerar där och att alla är skrivna på andra orter. Enligt Ulf Vidman (M) blir det då en kostnad för kommunen som inte genererar någonting. Avvecklingen innebär att fritids-, kultur-, och utbildningsnämnden kommer kunna spara cirka en miljon kronor per år.  Skidakademien läggs ner i maj då eleverna är färdiga med utbildningen.

– Skidgymnasiet har ett 30-tal elever och det genererar mycket till orten, bland annat när det gäller arbetstillfällen, säger Ulf Vidman (M)

Besparingar väntas

Ökande kullar av elever till grundskola och förskola var anledningen till förslaget att lägga ner båda utbildningarna. Att kommunen nu väljer att behålla en av utbildningarna tror inte Ulf Vidman (M) kommer att innebära problem för nämnden att klara ett ökat elevantal.

– Inte som jag ser det plus att vi har en del andra besparingsåtgärder som rektorn för skidgymnasiet har tagit fram som vi ska beakta och se över och eventuellt ta beslut om sedan, säger Ulf Vidman (M)

Ett exempel på ett sådant förslag är lokalhyror. Gymnasiet hyr idag en vallabod som man eventuellt skulle kunna avveckla för att kunna spara pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer