Visa alla (2)
Visa alla (2)

Skogforsk om brandsifforna: ”Ger felaktig bild”

Uppdaterad
Publicerad
Att uppemot 10 procent av skogsbränderna orsakas av skogsmaskiner tillbakavisas av Skogforsk, skogsbrukets eget forskningsinstitut.
– Det ger en felaktig bild och överdriver riskerna med skogsbruk, säger Tomas Johannesson på Skogforsk.

Det är räddningstjänsten i Karlstad som nyligen kommit med siffrorna som Tomas Johannesson vänder sig mot. Enligt honom ligger siffran för skogsbränder orsakade av skogsmaskiner på mellan en och två procent beroende på mellan vilka år man tittar.

– Skogsbranschen blir ofta svartmålad för att orsaka skogsbränder, men vi står endast för en liten del, säger Johannesson till SVT.

Han säger att branschen gör mycket för att motverka att bränder uppstår, bland annat genom att ta fram branschgemensamma riktlinjer.

Flera försiktighetsåtgärder

– Vi har koll på brandprognoserna, tar av band och kedjor från maskinerna på vissa marker, undviker torra områden när det är hög brandrisk. Vi kan välja att arbeta nätter och morgnar när det är mindre torrt och vi har ofta bevakning på plats både under och efter arbetet. Dessutom har 13 000 anställda gått kurs i skogsbrand.

Men siffror visar ju ändå på att skogsmaskiner orsakat 40 procent av den totala brända skogsarealen?

– Det beror på vilka år man tittar. År 2014 var ett överrepresenterat år, säger Tomas Johannesson. Tittar man istället på 2018 så syns vi knappt bland siffrorna, vi behöver ganska långa tidsserier för att uttala oss säkert om arealerna. Normalt blir en brand som startas av en skogsmaskin ungefär lika stor som en rejäl villatomt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer