Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Markägarna får rätt till ersättning Foto: SVT

Skogsägare får rätt mot staten - igen: ”Vi är jättenöjda”

Uppdaterad
Publicerad

Markägarna som stämt staten för att få rätt till ersättning då de nekats tillstånd att avverka fjällnära skog har idag fått rätt i Mark- och miljööverdomstolen.

Det var i januari förra året som Mark- och miljödomstolen slog fast att staten ska betala drygt 18 miljoner kronor till markägare som inte fått ersättning. Men staten överklagade domen och idag kom beskedet att Mark- och miljööverdomstolen gör samma bedömning och ger skogsägarna rätt till ersättning. 

– Det är såklart att vi är jättenöjda. Det har varit en ödesfråga för oss. Vi är nöjda med utfallet. Men vi kan inte fullt ut glädjas av domen då den går att överklaga till Högsta domstolen, säger Anders Pettersson som är förvaltare till Tärna-Stensele och Sorseles allmänningsskog.

Det är fem olika parter som stämt staten, bland annat Tärna-Stensele och Sorseles allmänningsskog.

– Vi söker efter en vägledande dom. Om den här domen vinner laga kraft så kommer den att bli prejudicerande i fortsättningen. Vi kommer noggrant att analysera den här domen och ta ställning till om vi ska gå vidare, säger Herman Sundqvist generaldirektör Skogsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer